A homoktövis adagolása – Mikor, miből, mennyit?

homoktövis adagolása - magolaj: külsőleg és belsőleg is használható, belsőleg adagolása 15-20 csepp naponta

A homoktövis adagolása nem is olyan bonyolult, mint elsőre hinnénk!

Sokan kérdezik, mi a homoktövis helyes adagolása, jóllehet gyógyító hatása évezredek óta ismert. Tibetben a népi orvoslásban a gyógynövények királynőjének, az egészség kincstárának nevezik. Már az ókorban is rágcsálták a levelét, fogyasztották a bogyóját, hogy megőrizzék vitalitásukat, erőnlétüket. Olaját főként sebgyógyításra használták. Európában azonban csak alapos kutatások és vizsgálatok után, a XX. század elején kezdték gyógyászati célokra használni. Napjainkban már számos termék áll rendelkezésre. Hogyan fogyasszuk, adagoljuk ezeket? Mikor, melyiket vegyünk elő?

A forgalomban lévő termékeket lényegében két csoportra oszthatjuk:

 1. A homoktövisből készülő gyógyhatású termékek, melyek általában csak a homoktövis valamely értékes részét tartalmazzák, kíméletes eljárással vagy akár hidegen készülnek. Értékes vitaminok, ásványi anyagok, esszenciális zsírsavak találhatók bennük. A legismertebbek ezek közül:
  • Homoktövis velő
  • Homoktövis magolaj
  • Homoktövis húsolaj
  • Homoktövis levél
  • Liofilizált homoktövis/-por
  • Friss vagy fagyasztott homoktövis bogyó
 2. A homoktövisből készülő élvezeti termékek – mert ilyenek is vannak –, amelyek bizonyítják, hogy a homoktövis egy különleges, izgalmas bogyó. Más gyümölcsökkel, fűszerekkel házasítva csak a fantázia szab határt az izgalmas termékek megalkotásának. Közülük néhány:
  • Homoktövis lekvár
  • Homoktövis szörp
  • Homoktövis ivólé
  • Homoktövises aszalt csemege
  • Homoktövis nyalóka
  • Homoktövis likőr

Ebben a bejegyzésben az első csoportba tartozó termékek adagolására szeretnénk kitérni, a második csoport termékeit fogyassza ki-ki saját belátása szerint.

Lássuk a medvét! – Az egyes homoktövis termékek adagolása… szerintünk

Homoktövis velő adagolása: egy stampedlivel vagy egy korsóval?
Egy stampedlivel vagy egy korsóval?

Homoktövis velő adagolása

A velőből megelőzésre, általános immunerősítésre naponta 1-2 evőkanálnyi homoktövisvelő elfogyasztását ajánljuk. Tehetjük ezt töményen, kanalazva is, de sokkal kellemesebb tízszeresére hígítva, ha szükséges, pici mézzel édesítve. Hígíthatjuk gyümölcslével, keverhetjük joghurtba, készíthetünk belőle frissítő “limonádét” . A nyári melegben pedig feltétlen vigyünk magunkkal egy kulacs homoktövisvelőből készített üdítőt! Megfázásos időszakban, torokfájás esetén bátran duplázzunk (2-4 evőkanál). A napi fogyasztás során ügyeljünk arra, hogy a C-vitamin éhgyomorra jobban felszívódik, ezért legjobb, reggeli előtt fogyasztani egy kis homoktövis italt. Napközben többször is igyunk, hiszen a C-vitamin vízben oldódó, a felesleg gyorsan kiürül, ezért szinten tartani úgy tudjuk, ha gyakran fogyasztunk napközben is.

Homoktövis mag- és húsolaj fogyasztása

A homoktövis olajat külsőleg és belsőleg is használhatjuk. Külsőleg, vékonyan a problémás bőrfelületre kenjük, nem dörzsöljük csak óvatosan bemasszírozzuk. Belsőleg naponta 15-20 csepp elfogyasztását javasoljuk. Ne keverjük folyadékba, hiszen nem oldódik fel, ellenben felkenődik a pohár falára. Színe homoktövisre jellemző narancssárga, íze kellemes, cseppentsük ki egy kávéskanálba és együk meg.  A homoktövis magolaj elsősorban a gyulladásokra van jó hatással. (A fogínygyulladástól az aranyérig, hogy csak a két perifériát említsük.)  A homoktövis olaj és a homoktövis velő időben elkezdett, kombinált fogyasztása allergia esetén is hatékony. Külsőleg az ekcéma tüneteinek enyhítésére is használják. Mindig legyen kéznél, hiszen sebgyógyító, hámosító hatása kiemelkedő.

Homoktövis levél használata

A homoktövis leveléből forrázatot készítsünk. Egy csapott evőkanál homoktövis levelet forrázzunk le 2,5dl tiszta, már nem lobogó forró vízzel, fedjük le, hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le. Reggel vagy napközben érdemes fogyasztani, hiszen számos jó tulajdonsága mellett serkenti a szív aktivitását és energetizáló hatású. Íze kellemes, ízesítés nélkül is fogyaszthatjuk. Ha mégis pici mézzel édesítenénk, várjuk meg, míg langyos lesz. Fogyasszuk naponta 1-2 alkalommal, kortyolgatva.

Liofilizált homoktövis/-por használata

A liofilizálás során a homoktövis bogyó vagy velő fagyasztva szárítása történik és ezáltal nagyon értékes anyag keletkezik, mely a hatóanyagokat koncentráltan tartalmazza. 70g por 500ml 100% homoktövisvelőnek felel meg, így íze is nagyon intenzív. 1 teáskanálnyit vízben elkeverve homoktövis italként vagy joghurtba keverve gyümölcsjoghurtként fogyaszthatjuk.

Friss vagy fagyasztott homoktövis bogyó fogyasztása

Homoktövis bogyót frissen, viszonylag rövid ideig fogyaszthatunk, a termés éréskor, szüret alatt. Ezt követően egész évben fogyaszthatjuk fagyasztott formában, ha kedvet érzünk hozzá.  Ha fagyasztott bogyót vásároltunk, fogyasztás előtt mindig mossuk meg! 2-3 marékkel bátran ehetünk belőle, ha jól esik. Íze fajtától függően savanyú, keserű-savanyú.

Homoktövis adagolása gyerekeknek - hány éves kortól lehet fogyasztani a homoktövist?
A bokorról a pohárba!

Homoktövis adagolása gyerekeknek