Barion Pixel

Recept – Homoktövises gyümölcsszelet

Homoktövis gyümölcsszelet

Egészséges nasi oviból jövet, kitűnő útravaló ez a gyümölcsszelet és homoktövissel a legjobb! Próbáljátok ki!

Gyakran viszünk magunkkal utazásokra gyümölcsszeletet, mert

  • szeretik a gyerekek
  • a kicsinek is bátran adom
  • elfér a zsebünkben
  • ad egy kis löketet, ha elfáradunk
  • eltelít, ha éhesek vagyunk
  • csupa egészséges alapanyagból készül

Miért ne készíthetnénk el mi magunk, ráadásul homoktövissel, hogy igazán extra legyen!

Mikor a homoktövis velőt mézzel édesítve kóstoltatjuk gyakran mondjátok, hogy „barackízű”. Szerintem is mézzel szelídítve kajszilére hasonlít az íze, ezért is választottam ezt a verziót.

Az ostya elhagyható, de én szeretem használni, mert összetartja a szeletet és nem lesz ragacsos a gyerekek keze. Nem könnyű beszerezni, cukrászboltokban elérhető.

A különleges ízét természetesen a homoktövis adja, ettől lesz egyedi! Elkészítése nagyon egyszerű, csak a megfelelő állagot kell elérni, ne legyen túl puha, se túl kemény. Kenhető legyen, hogy szép szeleteket tudj majd vágni belőle, ha elkészült.

Hamisítatlan élvezet: homoktövises, barackos, mandulás, édes, ízletes, praktikus és természetes.

homoktövises szelet
Homoktövises-barackos gyümölcsszelet

Így készült:

Homoktövises-barackos gyümölcsszelet

Összetevők:

  • 120 g aszalt kajszibarack (ha lehet kén-dioxid mentes)
  • 100 g mazsola
  • 80 g apró szemű zabpehely
  • 50 g szezámmag
  • 150 g egész mandula (én nem hámoztam meg)
  • 150 ml Bio homoktövisvelő
  • 80g méz
  • 1/2 teáskanál őrölt vanília
  • 2 db A4-es méretű ostyalap, de ha nincs otthon, e nélkül is készíthető.

Elkészítés:

A gyümölcsszeletek összes hozzávalóját, az ostya kivételével, forgó késes aprítóban vágjuk össze. Én folyamatosan adtam hozzá a homoktövisvelőt és a mézet. Botmixerrel nem fog működni, ne próbáljátok meg 🙂 .

A masszának ragacsosnak és néhány perc múlva könnyen kenhetőnek, de sűrűnek kell lennie. Ha száraz lehet hozzá tenni egy pici folyadékot még. Ha túl nedves megpuhítja az ostyákat, akkor adjuk még hozzá további zabpelyhet vagy mandulát; itt kicsit lehet zsonglőrködni. A tölteléket egyenletesen kenjük el az ostyán, fedjük le a másik ostyával. Minél szárazabb és tömörebb a gyümölcsszelet, annál hosszabb ideig tarthatók el. A rudak eltarthatóságának növelése érdekében betehetjük a sütőbe száradni egy picit (mi ezt nem tettük, mert szerintem teljesen jó lett és nem is terveztük sokáig eltartani – nem is sikerült :)) sütőpapírral bélelt tepsire és 45 ° C-os felső / alsó „sütéssel” szárítsunk rajta fél órát. A sütőajtót támasszuk ki egy fakanállal, hogy a maradék nedvesség kijusson.

Hagyjuk állni néhány órán át, hogy az ostya picit rápuhuljon és ne repedjen el a szeletelésnél.Szeleteljük fel gyümölcsszelet méretűre!Dobozban, hűvös helyen állítólag sokáig eláll. Jelzem, ha ezt sikerült kipróbálni.Variáljátok bátran az alapanyagokat, dióval, más aszalt gyümölcsökkel is biztos finom. Ha datolyával készülne, szerintem a mézet el is lehetne hagyni, ebbe a változatba azért jól jön!

Az ostyát cukrászkellék shopból vettem. Talán soknak tűnik az 50db, de higgyétek el olyan gyorsan elkészül és sokféleképpen variálható, hogy nem fog megmaradni 🙂 .