A homoktövis termesztése – tavaszi munkák a homoktövis ültetvényben

Homoktövis ültetvény tavasz

A homoktövis termesztésében is – mint minden gyümölcstermő növénynél – meghatározó, hogy elvégezzük a szükséges feladatokat a fagyok elmúltával.

Mi történik kora tavasszal egy homoktövis ültetvényben?

 • klasszikus metszés helyett inkább igazítás
 • beteg vagy kiszáradt cserjék eltávolítása/újak ültetése
 • őszi és tavaszi munkák után maradt ágak összehúzása
 • dugványszedés/nevelés

Metszés a homoktövis termesztése során

Gyümölcsfák esetében a meghatározó tavaszi teendők egyike a metszés, a homoktövis termesztése során azonban ez másként történik. Ősszel a betakarítással együtt a cserjék metszése is megtörténik, hiszen szüretkor a gyümölccsel berakódott ágakat vágjuk le. Ilyenkor fajtától függően derék, de akár térd magasságig is visszavágásra kerülnek a homoktöviscserjék. Ha a homoktövis termesztése ezzel a technológiával történik, a növény csak kétévente hoz termést.  A szüretet követően egy hosszabb fagyasztóházi munka következik, aminek során a fagyott bogyókat lerázzuk és kitisztítjuk. Mi ezt magunk végezzük, így ősszel az ültetvényben a szüretet követően már csak néhány apró munkára marad időnk.

Tavasszal, a fagyok elmúltával az ültetvényben visszavágjuk azokat a vesszőket a letermett bokrokról, amikre szüretkor nem került sor (nem voltak terméssel berakódva, sérültek voltak). Eltávolítjuk a száraz ágakat és kivágjuk a homoktövis növényre jellemző, jócskán szaporodó sarjakat is. Sokan kérdezitek, miért vágjuk ki őket? Azért, mert vizet, tápanyagot, energiát vesznek el a főnövénytől, akadályozzák a művelést és nagyon megnehezítik a szüretet, egyszóval, ha hagyjuk nőni a sarjakat, idővel egy hatalmas szúrós ősdzsungel lesz az ültetvény 🙂

A szüretet követően a sorközben levágott ágak sokasága hever, ezeket is össze kell gyűjteni, kihúzni az elpusztult növényeket, majd az ágak ledarálása következik.

lemetszett ágak homoktövis
Száraz homoktöviságak szüret utáni tavasszal.

Ültetés/pótlás

Átnézve a sorokat mindig találunk elpusztult cserjéket. Ilyenkor érdemes pótolni a hiányzó töveket.

Minden évben nevelünk saját szaporítóanyagot erre a célra. Az ültetőgödör aljára érett marhatrágyát helyezünk, melyet beforgatunk,ezzel segítjük a fiatal növények fejlődését, tápanyagellátását. Ezt követően elültetjük a csemetéket és minden esetben be is öntözzük.

Telepítés
Kétéves csemete ültetése, beöntözve

 

Dugványszedés a homoktövis termesztése során

A dugványneveléshez a törzsfákról jellemzően márciusban 8-10mm vastagságú vesszőket gyűjtünk be, 20 cm-es darabokra vágjuk, majd leiskolázzuk őket 8-10 cm tőtávval és fátyolfóliával takarjuk. A vesszőket úgy ültetjük el, hogy a talajfelszín fölött 2-3 cm-es rész maradjon. Elengedhetetlen a rendszeres öntözés és gyommentesen tartás, vagyis gyomlálás és sorköz kapálás (ez a csemetenevelés kritikus pontja számunkra). Így őszre erős gyökérzettel rendelkező, 80-100 cm-es csemetéket kapunk, melyeket el is ültethetünk majd.

Csemete nevelés
Csemete nevelés Németországban (Schleswig Holstein)
Forrás: https://www.gabot.de/ansicht/baumschule-stahl-veredlungsunterlagen-aus-schleswig-holstein-240889.html

Az ültetésnél, pótlásnál, dugványszedésnél és nevelésnél fontos szem előtt tartani, hogy a homoktövis kétlaki növény!

Porzós és termős rügyek

Ez annyit jelent, hogy a porzós és termős virágok két külön növényen helyezkednek el. Ránézésre nagyon nehéz megkülönböztetni a termős és porzós egyedeket. Ha kertészetből vásárolunk csemetéket, olyat válasszunk, amin van jelölés, hiszen, ha elpusztul mielőtt termést hozna, nem tudjuk, milyen ivarú csemetét pótoljunk. A porzós egyedek rügyei nagyobbak, kövérebbek lehetnek (nem minden porzós fajtára igaz), a termőseké apróbbak. Virágai a termős egyedeken fürtökben, míg a porzós példányokon füzérben állnak. A rügyek és virágok eltérései segíthetik a felismerést. Virágai jelentéktelenek, szélbeporzású.

Termős és porzós rügyek közti különbség a homoktövis ültetvénybenhttps://www.instagram.com/p/B_kt0N7H-81/

Amikor ezeket elvégeztük ez a kép tárul elénk április elején az ültetvény soraiba betekintve. Bízunk abban, hogy nem tesznek kárt a fagyok (a homoktövisben a későbbi fagyok lehetnek veszélyesebbek) , hogy a beporzás követően sok-sok apró bogyókezdemény növekszik a levelek tövében és kedvez majd az nyári időjárás a homoktövis termesztőknek 🙂

Homoktövis ültetvény
Töviskertem április porzós-termős sor
Homoktövis ültetvány
Bogyó kezdemények áprilisban

A folytatásban szeretnék még írni nektek:

 • homoktövis fajtákról
 • a homoktövis igényeiről

 • homoktövis termesztéséről ültetvényben/kiskertben

 • a homoktövis növényvédelméről

 • a homoktövis gondozásáról vegetációs időben

 • a homoktövis telepítéséről

 • a homoktövis betakarításáról

Képek a galériában: https://toviskertem.hu/rolunk/